söndag 12 juni 2011

Dansk brunsviger

Dansk brunsviger
50 g jäst
3½ dl mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
2 krm stött kardemumma
4 ägg
vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
Fyllning:
200 g smör
2½ dl farinsocker

Smula jästen i bunken till en köksassistent.
Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg.
Blanda i vetemjöl till en rätt lös deg. Tillsätt
smöret i klickar under tiden maskinen arbetar.

Kör degen i några minuter, olja under tiden
en långpanna. Lägg över degen i långpannan
och låt vila 5 min. Tryck sedan ut den i ett
jämt lager med vattensköljd hand. Låt jäsa 30 min.

Smält smöret till fyllningen och vispa ner farinsockret.
Låt blandningen småsjuda någon minut under vispning
tills det blir en jämn kolasmet. Låt svalna.

Tryck tätt med djupa hål i degen, ända ned till botten.
Bred blandningen över så den rinner ner i hålen.
Låt jäsa 15 min till, grädda sen i 30-35 min.