Jordgubbsglass
7 dl jordgubbar (frysta går också bra)
1 dl socker
2 äggulor
3 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 dl vispgrädde
Mixa jordgubbarna grovt. Koka upp hälften
med ½ dl socker, rör tills sockret löst sig.
Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
Vispa resten av sockret med äggulorna.
Sjud upp mjölken i en kastrull. Vispa ner äggsmeten
och fortsätt sjuda på svag värme under vispning
tills krämen tjocknar - den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen och låt krämen svalna.
Rör ner båda jordgubbspuréerna i glasskrämen
och tillsätt vaniljsocker, salt och sist grädden.
Låt glasskrämen kallna i kylen några timmar,
kör den sen i glassmaskin. Eller häll i en form,
ställ i frysen och rör om i glassen var tjugonde minut.
7 dl jordgubbar (frysta går också bra)
1 dl socker
2 äggulor
3 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 dl vispgrädde
Mixa jordgubbarna grovt. Koka upp hälften
med ½ dl socker, rör tills sockret löst sig.
Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
Vispa resten av sockret med äggulorna.
Sjud upp mjölken i en kastrull. Vispa ner äggsmeten
och fortsätt sjuda på svag värme under vispning
tills krämen tjocknar - den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen och låt krämen svalna.
Rör ner båda jordgubbspuréerna i glasskrämen
och tillsätt vaniljsocker, salt och sist grädden.
Låt glasskrämen kallna i kylen några timmar,
kör den sen i glassmaskin. Eller häll i en form,
ställ i frysen och rör om i glassen var tjugonde minut.