lördag 13 november 2010

Polkagrisar

Polkagrisar
1 kg socker
4 dl vatten
1 msk ättiksprit
pepparmyntsolja
karamellfärg

matolja
marmorskiva eller rostfri bänk

rostfria degskrapor

Häll socker och vatten i en stor kastrull,
r
ör om och låt sockerlagen koka upp.

Tillsätt ättiksspriten och koka sockerlagen

kraftigt utan lock till 155 grader, det tar
ca 20-30 minuter. Olja under tiden in
marmorskivan eller rostfria bänken.

Ta fram två rostfria degskrapor,
pepparmyntolja och karamellfärg.

Häll den färdigkokta sockerlagen på
den kalla marmorskivan/bänken.

Droppa på pepparmyntsolja och
karamellfärg på sockerlagen.

Vik upp kanterna mot mitten några gånger
med oljade degskrapor. När det går
att ta i den heta massan, dra ut
och vik ihop den med inoljade händer.

Dra tills det börjar bli trögt - d
ra då ut
smala stänger och vrid dem lite.
Klipp karameller och låt dem svalna
på bakplåtspapper.

Förvara svalt vid 18 grader.