måndag 30 april 2012

Apelsinchokladkaka

Apelsinchokladkaka
Kakan:
3½ dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
rivet skal av en apelsin
1 1/4 dl pressad apelsin
1 3/4 dl mjölk
3/4 dl rapsolja
Chokladkräm:
100 g mörk choklad
1 1/4 dl florsocker
25 g smör
Glasyr:
100 g mörk choklad
1 msk smör
2/3 dl (mat)grädde 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj och bröa en sockerkaksform ca 22 cm.

Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Blanda apelsinskal och -saft, mjölk och olja en annan.

Rör ihop de två blandningarna och 
häll i formen. Grädda kakan i 30-40 min, 
känn med provsticka att den är klar.

Låt kakan kallna och dela den i två bottnar.

Smält chokladen till krämen i mikron. Rör ner 
florsocker och smör. Bred krämen på ena bottnen 
och lägg den andra ovanpå.

Smält chokladen till glasyren i mikron och rör ner 
smör och grädde. Glasera kakan uppepå 
och runt kanterna. Garnera gärna 
med rivet apelsinskal.