Apelsinchokladkaka
Kakan:
3½ dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
rivet skal av en apelsin
1 1/4 dl pressad apelsin
1 3/4 dl mjölk
3/4 dl rapsolja
Chokladkräm:
100 g mörk choklad
1 1/4 dl florsocker
25 g smör
Glasyr:
100 g mörk choklad
1 msk smör
2/3 dl (mat)grädde
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform ca 22 cm.
Smörj och bröa en sockerkaksform ca 22 cm.
Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Blanda apelsinskal och -saft, mjölk och olja en annan.
Rör ihop de två blandningarna och
häll i formen. Grädda kakan i 30-40 min,
känn med provsticka att den är klar.
häll i formen. Grädda kakan i 30-40 min,
känn med provsticka att den är klar.
Låt kakan kallna och dela den i två bottnar.
Smält chokladen till krämen i mikron. Rör ner
florsocker och smör. Bred krämen på ena bottnen
och lägg den andra ovanpå.
florsocker och smör. Bred krämen på ena bottnen
och lägg den andra ovanpå.
Smält chokladen till glasyren i mikron och rör ner
smör och grädde. Glasera kakan uppepå
och runt kanterna. Garnera gärna
med rivet apelsinskal.
smör och grädde. Glasera kakan uppepå
och runt kanterna. Garnera gärna
med rivet apelsinskal.