Äppelbullar
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
kardemumma
5 dl havremjölk
100 g smör
ca 12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
200 g mandelmassa
2 tsk kanel
Äpplen:
4-5 svenska äpplen
smör till stekning
½ dl socker
kanel
Pensling:
smält smör
pärlsocker
Smula jästen i hushållsassistentens bunke
och strö i socker, salt och kardemumma.
Smält smöret, tillsätt havremjölken och värm till 37 grader.
Häll blandningen i degbunken och rör ut jästen.
Arbeta in mjöl till en smidig deg. Jäs 30 min.
Riv mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör och kanel.
Skala äpplena och tärna dem smått. Stek dem mjuka
i smör tillsammans med socker och kanel.
Dela degen i två delar, kavla ut och bred på
mandelmassefyllning. Strö över äppeltärningar,
rulla ihop och skär i bitar. Lätt bullarna
i pappersformar och låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med smält smör och strö på
pärlsocker. Grädda dem gyllenbruna.