Falafel i ugnen
6 dl kokta kikärter
3 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 dl hackad persilja
½-1 msk spiskummin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2-3 msk vetemjöl
2 msk olja till smörjning av formen
Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa kikärter och vitlök i matberedare eller
med mixerstav, tillsätt citronsaft, persilja,
kryddor, salt och till sist mjölet.
Smörj en teflonform eller ugnsform av metall
med olja. Forma kikärtsmixen till 20-25 bollar,
platta till dem lite och lägg i formen.
Stek i ugnen i ca 15-20 min,
vänd efter halva tiden.
Medelhavsgratäng
600 g potatis
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2 paprikor
1 zucchini
1 aubergine
4 tomater
3 msk olja
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, lök och vitlök. Skiva potatisen
och löken tunt och hacka vitlöken.
Skölj och skiva paprikorna,
zucchinin och tomaterna tunt.
Blanda olja, hackad vitlök, örter, salt och peppar
i en stor bunke och rör ner potatis och alla
grönsaker. Blanda ordentligt och lägg blandningen
i en teflonform eller ugnsform av metall. Platta till
ytan på gratängen och sätt in mitt i ugnen
i ca 40-60 mineller tills grönsakerna är mjuka.
Bönsallad med äpple
Blanda i en skål:
6 dl kokta kikärter
3 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 dl hackad persilja
½-1 msk spiskummin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2-3 msk vetemjöl
2 msk olja till smörjning av formen
Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa kikärter och vitlök i matberedare eller
med mixerstav, tillsätt citronsaft, persilja,
kryddor, salt och till sist mjölet.
Smörj en teflonform eller ugnsform av metall
med olja. Forma kikärtsmixen till 20-25 bollar,
platta till dem lite och lägg i formen.
Stek i ugnen i ca 15-20 min,
vänd efter halva tiden.
Medelhavsgratäng
600 g potatis
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2 paprikor
1 zucchini
1 aubergine
4 tomater
3 msk olja
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, lök och vitlök. Skiva potatisen
och löken tunt och hacka vitlöken.
Skölj och skiva paprikorna,
zucchinin och tomaterna tunt.
Blanda olja, hackad vitlök, örter, salt och peppar
i en stor bunke och rör ner potatis och alla
grönsaker. Blanda ordentligt och lägg blandningen
i en teflonform eller ugnsform av metall. Platta till
ytan på gratängen och sätt in mitt i ugnen
i ca 40-60 mineller tills grönsakerna är mjuka.
Bönsallad med äpple
Blanda i en skål:
2 äpplen i tunna skivor
250 g lättkokta haricots verts
tunt skivad rödlök eller purjolök
Rör ner dressing av:
1½ msk vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 tsk (fransk) senap
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 krm salt
Kidneybönssallad
Blanda i en skål:
3 dl kokta kidneybönor
2 tärnade tomater
½ - 1 strimlad rödlök
hackad persilja
Rör ner en dressing av:
1½ msk olja
1 msk balsamvinäger
pressad vitlök efter smak
italiensk salladskrydda
salt, peppar
250 g lättkokta haricots verts
tunt skivad rödlök eller purjolök
Rör ner dressing av:
1½ msk vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 tsk (fransk) senap
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 krm salt
Kidneybönssallad
Blanda i en skål:
3 dl kokta kidneybönor
2 tärnade tomater
½ - 1 strimlad rödlök
hackad persilja
Rör ner en dressing av:
1½ msk olja
1 msk balsamvinäger
pressad vitlök efter smak
italiensk salladskrydda
salt, peppar