söndag 3 november 2013

Medelhavsmat





Falafel i ugnen
 6 dl kokta kikärter
3 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 dl hackad persilja
½-1 msk spiskummin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2-3 msk vetemjöl
2 msk olja till smörjning av formen

Sätt ugnen på 225 grader.

Mixa kikärter och vitlök i matberedare eller 

med mixerstav, tillsätt citronsaft, persilja, 
kryddor, salt och till sist mjölet.

Smörj en teflonform eller ugnsform av metall 

med olja. Forma kikärtsmixen till 20-25 bollar, 
platta till dem lite och lägg i formen. 
Stek i ugnen i ca 15-20 min, 
vänd efter halva tiden. 


Medelhavsgratäng 
600 g potatis
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2 paprikor
1 zucchini
1 aubergine
4 tomater
3 msk olja
2 tsk torkad oregano 

1 tsk salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. 


Skala potatis, lök och vitlök. Skiva potatisen 
och löken tunt och hacka vitlöken.
Skölj och skiva paprikorna, 
zucchinin och tomaterna tunt.

Blanda olja, hackad vitlök, örter, salt och peppar

 i en stor bunke och rör ner potatis och alla 
grönsaker. Blanda ordentligt och lägg blandningen 
i en teflonform eller ugnsform av metall. Platta till 
ytan på gratängen och sätt in mitt i ugnen 
i ca 40-60 mineller tills grönsakerna är mjuka. 


Bönsallad med äpple
Blanda i en skål:
2 äpplen i tunna skivor
250 g lättkokta haricots verts
tunt skivad rödlök eller purjolök
Rör ner dressing av:
1½ msk vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 tsk (fransk) senap
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 krm salt 



Kidneybönssallad
Blanda i en skål:
3 dl kokta kidneybönor
2 tärnade tomater
½ - 1 strimlad rödlök
hackad persilja
 Rör ner en dressing av:
1½ msk olja
1 msk balsamvinäger
pressad vitlök efter smak
italiensk salladskrydda

salt, peppar