söndag 21 juni 2015

Glasnudelsallad med jordnötsdressing


Glasnudelsallad med jordnötsdressing
100 g glasnudlar
½ gurka
2 röda paprikor
1 dl finstrimlad gräslök eller purjolök
1 - 2 morötter
1 papaya
½ dl salta jordnötter
Jordnötsdressing:
2 dl salta jordnötter
1½ dl kokosmjölk
1 klyfta vitlök
2 tsk farinsocker
ca 2 msk pressad lime
ca 1 tsk sambal oelek
 salt

Koka upp lättsaltat vatten, lägg i glasnudlarna 
och ta kastrullen från värmen. Låt stå i 3 min. 

Häll av vattnet och spola nudlarna i kallt vatten. 
Låt dem rinna av mycket väl på en ren kökshandduk.

Skär gurkan i stavar och strimla paprikorna. 
Finstrimla gräslöken eller purjolöken.   
Skala morötterna och skär i tunna stavar. 
Skala, kärna ur och skär papayan i bitar.
Mixa alla ingredienserna till jordnötssåsen, 
smaka av om det behövs mer av något. 
Såsen ska vara söt-stark-syrlig.
Klipp nudlarna i kortare bitar och blanda med 
jordnötssåsen. Blanda i grönsakerna och 
papayan och strö över jordnötter.