Höstsoppa
1½ liter grönsaksbuljong
400 g rotselleri
500 g morötter
250 g palsternacka
1-2 dl strimlad purjolök
1 msk tomatpuré
ett par lagerblad
10 hela svartpepparkorn
oregano, spiskummin, paprikapulver
ev. en liten nypa rökt paprikapulver
Skala och skär rotsellerin i små tärningar.
Koka upp buljongen, lägg i rotselleri och koka den
mjuk. Mixa buljong och rotselleri med stavmixer.
Skala och skär morot och palsternacka i
tunna stavar, strimla purjolöken. Lägg allt i soppan.
Tillsätt tomatpuré, lagerblad, pepparkorn
och kryddor. Låt koka tills rotsakerna är mjuka,
smaka av om det behövs mer kryddor eller salt.
Fröknäcke
1½ dl pumpakärnor
1½ dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
½ dl chiafrön
1 msk fiberhusk
3/4 tsk salt
4 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla kärnor och frön med fiberhusk och salt,
rör om ordentligt. Häll över kokande vatten, rör om
och häll genast mixen på bakplåtspapperet.
Bred ut riktigt tunt ända ut i kanterna av papperet.
Grädda fröknäcket i ca 40 min till fin färg.
Ta ut knäcket, vänd det upp och ner på plåten
och dra bort papperet. Ställ in i ugnen
några minuter till så att undersidan
av knäcket blir helt torrt,
passa så att det inte blir bränt.
400 g rotselleri
500 g morötter
250 g palsternacka
1-2 dl strimlad purjolök
1 msk tomatpuré
ett par lagerblad
10 hela svartpepparkorn
oregano, spiskummin, paprikapulver
ev. en liten nypa rökt paprikapulver
Skala och skär rotsellerin i små tärningar.
Koka upp buljongen, lägg i rotselleri och koka den
mjuk. Mixa buljong och rotselleri med stavmixer.
Skala och skär morot och palsternacka i
tunna stavar, strimla purjolöken. Lägg allt i soppan.
Tillsätt tomatpuré, lagerblad, pepparkorn
och kryddor. Låt koka tills rotsakerna är mjuka,
smaka av om det behövs mer kryddor eller salt.
Fröknäcke
1½ dl pumpakärnor
1½ dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
½ dl chiafrön
1 msk fiberhusk
3/4 tsk salt
4 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla kärnor och frön med fiberhusk och salt,
rör om ordentligt. Häll över kokande vatten, rör om
och häll genast mixen på bakplåtspapperet.
Bred ut riktigt tunt ända ut i kanterna av papperet.
Grädda fröknäcket i ca 40 min till fin färg.
Ta ut knäcket, vänd det upp och ner på plåten
och dra bort papperet. Ställ in i ugnen
några minuter till så att undersidan
av knäcket blir helt torrt,
passa så att det inte blir bränt.