Spicy vegobiffar med tomatsallad
2½ dl kokt råris (drygt 1 dl okokt)
3 dl kokta svarta bönor
2 dl solroskärnor
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl majs
salt, peppar
ev. ströbröd eller polentagryn
olja till stekning
Använd risrester eller koka riset - bäst blir det
om man kokar det i rikligt med lättsaltat vatten
i 35 min, häller av vattnet i durkslag,
häller tillbaka riset i kastrullen
och låter det ångas färdigt under lock
i 10-15 min (ta kastrullen från värmen).
Mosa bönorna grovt med en potatisstöt eller
gaffel. Om konserverade bönor används
sköljs de först i kallt vatten och får
rinna av ordentligt.
Rosta solroskärnorna i en stekpanna utan fett.
Låt dem svalna och mixa dem till mjöl tillsammans
med spiskummin, chilipulver och paprikapulver.
Finhacka lök och vitlök och stek i olja
utan att det tar färg.
Blanda råris, mosade bönor, solrosmjöl, stekt lök,
sambal oelek och majs. Smaka av med salt och
peppar. Rör om blandningen ordentligt.
Tillsätt ströbröd eller polenta om det behövs,
låt i så fall blandningen dra i 10 min.
Forma biffar och stek i olja.
Tomatsallad
småtomater
rivet citronskal
strimlad salvia
några droppar olja
svartpeppar
Klyfta tomaterna och blanda med övriga ingredienser.
2½ dl kokt råris (drygt 1 dl okokt)
3 dl kokta svarta bönor
2 dl solroskärnor
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl majs
salt, peppar
ev. ströbröd eller polentagryn
olja till stekning
Använd risrester eller koka riset - bäst blir det
om man kokar det i rikligt med lättsaltat vatten
i 35 min, häller av vattnet i durkslag,
häller tillbaka riset i kastrullen
och låter det ångas färdigt under lock
i 10-15 min (ta kastrullen från värmen).
Mosa bönorna grovt med en potatisstöt eller
gaffel. Om konserverade bönor används
sköljs de först i kallt vatten och får
rinna av ordentligt.
Rosta solroskärnorna i en stekpanna utan fett.
Låt dem svalna och mixa dem till mjöl tillsammans
med spiskummin, chilipulver och paprikapulver.
Finhacka lök och vitlök och stek i olja
utan att det tar färg.
Blanda råris, mosade bönor, solrosmjöl, stekt lök,
sambal oelek och majs. Smaka av med salt och
peppar. Rör om blandningen ordentligt.
Tillsätt ströbröd eller polenta om det behövs,
låt i så fall blandningen dra i 10 min.
Forma biffar och stek i olja.
Tomatsallad
småtomater
rivet citronskal
strimlad salvia
några droppar olja
svartpeppar
Klyfta tomaterna och blanda med övriga ingredienser.