Saffransbullar med mandelmassa
40 st
Saffransdeg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl havremjölk
1 - 1½ g saffran
½ tsk salt
1 dl socker
1 dl russin
vetemjöl
Smula jästen i assistentens bunke. Smält smöret,
tillsätt havremjölken och värm till 37 grader.
Mortla saffran med lite av sockret.
Häll degvätskan över jästen och tillsätt saffran,
salt och socker. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt russin och så mycket mjöl att degen
blir smidig. Arbeta degen 5 min, jäs 30 min.
200 g sötmandel
5 bittermandlar
½ dl florsocker
½ dl strösocker
en nypa salt
lite vatten
Mal mandel och bittermandel till mjöl
i en mandelkvarn, mandlarna behöver inte
skållas och skalas innan.
Blanda mandelmjölet med florsocker, strösocker
och salt. Tillsätt vatten lite i taget till bra
konsistens på mandelmassan,
den ska vara bredbar.
Till fyllning:
100 g rumsvarmt smör
russin om man vill
Utbakning:
Dela saffransdegen i två delar, kavla ut till
rektanglar. Bred på smör och mandelmassa,
strö ev. på russin. Rulla ihop och skär i bitar,
lägg i pappersformar. Jäs bullarna i 30 min,
grädda i 225 grader till fin färg.