söndag 16 februari 2014

Fasolada - grekisk böngryta


Fasolada - grekisk böngryta
500 g torkade vita bönor
vatten
2 förp krossade tomater
4 - 5 msk tomatpuré
2 skivade gula lökar
5 skivade morötter
1 skivad palsternacka
4 hela vitlöksklyftor
4 lagerblad
1 - 3 tsk oregano
½ - 1 tsk timjan
1 - 2 tsk sambal oelek 
salt efter smak
2 - 3 msk persilja
½ dl olivolja 

Lägg bönorna i blöt över natten.
Koka upp dem i nytt vatten, koka 
15 min utan lock och häll av vattnet.

Koka upp 8 dl nytt vatten och lägg i bönorna och 
alla övriga ingredienser utom persilja och olja.

Låt koka på svag värme under lock tills 
bönorna är helt mjuka, smaka av 
då och då om det behövs mer kryddor.
Rör i persilja på slutet och ringla över olja.
Servera gärna oliver till.