Gryta med linser och kanel
400 g torkade gröna linser
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
4 morötter
2 palsternackor
1 kg krossade tomater
4 dl vatten
4 lagerblad
1 tsk oregano
1 krm kanel
1 tsk spiskummin
1 msk sambal oelek
½ tsk svartpeppar
2 tsk salt eller efter smak
bladpersilja till garnering
Lägg linserna i blöt i 5 timmar. Koka dem 5 min
i nytt vatten, häll upp i durkslag och låt rinna av.
Skala och hacka lök och vitlök, fräs i lite olja.
Skala och skiva morötterna ganska tjockt och
grovriv palsternackorna. Tillsätt grönsakerna
i grytan tillsammans med tomater,
vatten, alla kryddor och salt.
Koka upp grytan och lägg i linserna.
Låt puttra tills linser och morötter är mjuka,
smaka av om det behövs mer kryddor.
Strö på strimlad persilja.