lördag 17 juli 2010

Konfektkakor

Konfektkakor
200 g smör
3½ dl vetemjöl
Mandelmassa:
1½ dl sötmandel
1 dl socker
½ äggvita
Fyllning:
3 dl sötmandel
2½ dl socker
2 äggvitor
bittermandelolja
röd karamellfärg
Garnering:
2 dl florsocker
vatten
hackad mandel
röd karamellfärg

Arbeta ihop smör och mjöl i matberedare
till en mördeg. Lägg den i kylskåpet.

Skålla och skala mandeln till mandelmassan
och hacka den i matberedaren eller mal den.
Tillsätt socker och äggvita till en smidig
mandelmassa.

Ta ur mördegen ur kylen och blanda den med
mandelmassan, lägg tillbaka degen i kylen.

Gör fyllningen på samma sätt som mandelmassan,
smaksätt den med bittermandel och färga den ljusrosa.

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela degen i två delar och kavla ut till plattor,
ca 20 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop
plattorna från långsidorna. Dela varje rulle mitt itu
och rulla till samma längd som plåten.

Lägg rullarna på bakplåtspapper och grädda tills de
börjar spricka och bli gyllenbruna, ca 15 min.

Hacka mandel till garneringen, lägg den i en plastpåse
tillsammans med några droppar röd karamellfärg
och skaka runt. Rör ut florsockret med lite vatten
och bred glasyren på kaklängderna när de svalnat.
Strö på mandeln och skär längderna i sneda bitar.