söndag 20 februari 2011

Karamellkakor

Karamellkakor
1 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
85 g flytande margarin
eller smält smör
Marshmallowtäcke:
100 g minimarshmallows
eller vanliga som klipps i bitar
Kolasås:
1½ dl vispgrädde
50 g smör
½ dl ljus sirap
½ dl socker
1 krm ingefära
Dekoration:
strössel eller kokos

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en rostfri form ca 18 x 24 cm.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra
ingredienser och rör ner tillsammans med fettet.
Bred ut smeten i formen och grädda i ca 20 min,
kakan ska vara lite kladdig.

Strö över minimarshmallows och sätt in kakan
2-3 minuter tills marshmallowsen smält,
de ska inte hinna ta någon färg.

Ta ut formen och tryck lätt på marshmallowsen
så att det blir ett jämt lager över kakan.

Koka kolasåsen medan kakan svalnar.
Blanda alla ingredienserna i en hög
form och kör i mikron, först på full effekt
5 min och sedan på halv effekt ca 6-10 min
tills kolasåsen tjocknar. Rör om då och då.
Testa att såsen inte är för rinnig genom att
hälla en klick i en kopp kallt vatten.

Smaksätt kolasåsen med ingefära och bred ut den
över kakan. Dekorera och skär i ca 20 rutor.

Receptet kan dubbleras men koka
i så fall
kolasåsen i två omgångar.