onsdag 18 juli 2012

Norsk havregrynslimpa


Norsk havregrynslimpa
25 g jäst 
6 dl mjölk 
2 tsk salt
2 msk sirap
½ dl olja
5 dl havregryn
ca 1 liter vetemjöl special

Smula jästen i hushållsassistentens bunke.
Värm mjölken till 37 grader och tillsätt 
tillsammans med salt, sirap och olja.
Kör assistenten tills jästen är löst.

Arbeta in havregryn och mjöl till en 
smidig deg. Låt jäsa 1 timme.

Smörj två avlånga brödformar. Fördela degen 
i dem och platta till ytan med vattensköljd hand. 
Strö lite havregryn över limporna. Låt jäsa 30 min. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda limporna i ca 30 min. Ta ut dem 
ur formarna när de svalnat lite och 
låt kallna på galler under bakduk.