söndag 26 juli 2015

Långjästa baguetter


Långjästa baguetter
5 dl kallt vatten
5 g jäst
ca 12 dl vetemjöl
2½ tsk salt

Blanda vattnet och den lilla mängden jäst. 
Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen i några minuter.

Täck degbunken med plastfilm.
Jäs i rumstemperatur i 12 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar.
Platta och dra ut bitarna till rektanglar.

Vik varje rektangel från kortsidan lite över hälften. 
Vik från andra kortsidan lite över den vikta hälften. 
Vik ihop degen en sista gång till en rulle.

Rulla ut ändarna av baguetterna lite.

Lägg baguetterna på bakplåtspapper 
med skarvarna ner. Jäs 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt, 
gärna också en ugnsfast form med vatten.

Dra över baguetterna på sitt bakplåtspapper 
till den heta plåten när de är färdigjästa. 
Sikta över mjöl och skär sneda skåror i bröden
med en vass kniv vinklad till 45 grader.

Grädda i ca 25 min i nedre delen av ugnen, 
häll gärna lite vatten i ugnen när plåten sätts in 
så att det bildas ånga. Täck med bakplåtspapper 
i slutet om baguetterna blir för mörka.

Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.